Några små skillnader mellan Sverige och Spanien

Som svensk i Spanien så kan det vara viktigt att känna till ett och annat om de seder och bruk som finns i Spanien. Om man jobbar i Spanien så brukar det till exempel vara brukligt att man går ut efter jobbet, och särskilt i pulserande storstäder som Madrid, Valencia och Barcelona. I Madrid så kallas de som bor där för nattens katter, “gatos de la noche”.

I Spanien så dricker man inte på samma vis som i Sverige, man super inte. Istället så går man ut och tar gärna en drink eller cocktail. Man dricker med måtta. Istället dricker man vin, mycket vin, både till maten och även mitt i veckan. Det kontinentala drickandet är helt annorlunda. Starksprit dricks inte så mycket, men förvisso kan det ibland bli en och annan tequila kanske. Men det redlösa supandet långt ner i åldrarna är något som än så länge inte är lika vanligt i Spanien som i Sverige. De spanska ungdomarna som kallas för “los jovenes” är ganska städade och de bor även hemma under en ganska lång tid jämfört med i många andra europeiska länder.

Vill du som svensk trots allt dricka öl i Spanien så kan kanske följande lilla fras vara användbar ibland: “Un cerveza, por favor!”. Det betyder ungefär “en öl tack”. Men tänk på att jobba på uttalet för annars så kanske spanjorerna tror att du är nedstämd. Svenskar låter nämligen inte lika emotionellt uttrycksfulla som spanjorer när de pratar, inte på långa vägar alls.

I Spanien så gillar man som sagt att gå ut och spanjorer är i regel lite mer öppna och mindre slutna än svenskar. Det kan vara en omställning i början och det visar sig även i hur man hälsar på varandra, för i Spanien så kan det vara vanligare att man hälsar mer högljutt och kanske till och med omfamnar andra. Detta är något man känner igen från andra länder som Frankrike också.