Köpa eller hyra bostad i Spanien

Om du letar efter boende i Spanien finns det mycket att välja på. Du kan köpa allt från små, centralt belägna, enrummare i Barcelona eller Madrid till mindre slott med funktionella vingårdar över hela Spanien. Vill du prova på hur det kan vara att bo i Spanien innan du köper finns det ett lika brett utbud att hyra. Det finns många agenter på Internet som kan hjälpa dig hitta det rätta för just dig och din familj.

Att börja med att hyra har många självklara fördelar. Du kan lätt prova olika områden i Spanien innan du fastnar för en favorit. Alla spanska regioner har sin egen charm, kultur och mattradition. Innan du slår till på ett eget hus eller en lägenhet är det bra om du provar olika ställen i Spanien. När du väl har fastnat för ett område kan du prova att leva där kortare eller längre perioder genom att hyra. När man hyr är det lätt att byta boende och område när behov och intresse ändras.

Att köpa sin bostad i Spanien har andra fördelar. Du kan genast börja sätta din egen prägel på bostaden. Du bygger om och renoverar som du vill. Du anlägger trädgården och planerar ekonomibyggnader efter eget huvud. Om du tänker bosätta dig permanent i Spanien efter pensioneringen börjar du med fördel leta upp ett boende några år innan. Det är lätt att hyra ut din bostad under de perioder du inte kan vara där.

Som pensionär är det spanska klimatet mycket mer angenämt än det bistra svenska. Det bör dock varnas för de hetaste områdena i Spanien. Under värmeböljor kan hettan bli direkt farlig för äldre personer i dessa områden. Om du planerar en behaglig pensionärstillvaro i Spanien undviker du helst de varmaste trakterna. Dessa varma trakter kanske lämpar sig mer för den badsugne solturisten. Denne hittar lätt en lägenhet eller ett mindre hus i området att hyra under semestern. Det finns många mäklare på nätet.