Fotboll i Spanien

En av världens bästa fotbollsligor återfinns i Spanien, La Liga, och för den fotbollsintresserade finns gott om lag att heja på.

Kända lag

De flesta känner till F.C Barcelona (också titulerat ‘Barca’ och ‘Blaugrana’). Världens kanske mest kända fotbollsspelare lirar i Barcelona, nämligen Lionel Messi. Messi har slagit otaliga rekord och har vunnit massvis med kollektiva och individuella priser samt utmärkelser. F.C Barcelona är känd för sin spektakulära tiki-taka-fotboll som uppvisas såväl på hemmaarenan Camp Nou som på bortamatcher. De mest kända svenskarna som spelat i Barcelona är Zlatan Ibrahimovic och Henrik Larsson.

Det andra laget som har många namnkunniga spelare och en historia med vinster är Real Madrid (även kallat ‘Galacticos’ och ‘Los Blancos’). Den kanske genom tiderna mest kända fotbollsspelare som spelat i Real Madrid är Cristiano Ronaldo. Med sin spektakulära spelstil, vältränade kropp och karisma har han övertygat fotbollsfans världen över om att han är bäst. Han har också vid flera tillfällen prytt omslaget på FIFA-spel. Hemmaarenan heter Santiago Bernabéu och återfinns i Spaniens huvudstad Madrid.

Derbyt mellan dessa två giganter i La Liga benämns för “El Clasicó” och attraherar såväl inhemsk som internationell uppmärksamhet. Zlatan gjorde 2009 ett spektakulärt volleymål mot Real Madrid i just en sådan La Liga-match.

Varför är fotboll så pass populärt i Spanien?

Sporten fotboll är oftast ömtålig för väder och vind. Hård vind, skyfall och leriga planer försvårar spelet och gör utövarna frustrerade. Lyckligtvis så är Iberiska halvön placerad på ett gynnsamt läge där närheten till Afrika gör att klimatet är subtropiskt. Det går således bra att spela fotboll året om jämfört med i Sverige där snö och ihållande regn gör sig påmint. La Liga spelas året om med ett uppehåll under sommaren fram tills nästa säsong tar vid. Spansk fotboll är väldigt populärt utanför landet också. Det är en av ligorna följs världen över och är sponsrade av globala företag, därbland finns spelföretag och sportföretag. Fotboll är ett populärt tema bland för online casinos, Duelz.

Gräsmattorna måste dock bevattnas kontinuerligt eftersom gräset riskerar att torka i den subtropiska hettan och solskenet. Detta gäller främst utomhusplaner som inte kan skyddas av utfällbara arenatak. Njut av spansk fotboll!