Den färgstarka flamencon

Med den stolta kroppshållningen och de kraftfulla gesterna är flamencodansaren en av de mest karaktäristiska symbolerna för Spanien. Det är så pass välkänt att det finns spelautomater med flamenco som symbol. Om man är intresserad av flamenco baserade spelautomater eller liknande teman finns det många som spelbolag har detta såsom nyslots.com. Ackompanjerad av passionerade och smäktande tongångar från den sprakande gitarren, de knastrande kastanjetterna och de rytmiska handklappningarna är detta inte en konstform att vara stillsam till utan istället provocerar flamencons rörelser och harmonier fram heta känslor, minnen, skratt och tårar.

Svenskar har länge älskat den traditionella, spanska flamencon som har sina rötter långt bak i tiden. Vi vet inte exakt när den uppstod, men en teori är den kom ifrån romer som bodde i Spanien för minst trehundra år sedan och att den så småningom spred sig genom landets alla byar och städer och vidare till andra länder och kontinenter. Idag finns det till och med etablerade svenska flamencovirtuoser, som till exempel Robert “Robi” Svärd från Göteborg, och varje år arrangeras festivaler, events och kurser i både dansen och musiken.

Som flamencogitarrist handlar det inte bara om att kunna de rätta tonerna utan om att få med känslorna i musiken. Till exempel är de falska noterna i musiken avsiktliga, och var från början menade som en pik mot etablissemanget och det som ansågs vara korrekt och respektabelt.

För den som planerar att flytta till Spanien så finns det ett fantastiskt roligt alternativ för den som älskar konstarten men också känner att man i stället borde syssla med att lära sig spanska: en kurs som lär ut både och! Detta är en kul trend som idag återfinns i många spanska orter och människor av alla nationaliteter och åldrar är hjärtligt välkomna. Den största vikten läggs på språket och det finns kurser för alla nivåer. Till exempel kan man plugga tjugo språklektioner i veckan med en timme flamenco om dagen och detta kompletterar språkkunskaperna mycket väl då man också inför en social aspekt i inlärandet. Det är både kul och inspirerande och alla deltagare motiverar varandra.