Att lära sig spanska

Oavsett om man bor permanent i Spanien eller kommer på besök så är det alltid en god idé att lära sig spanska. Visst kan man kommunicera med många spanjorer på andra språk som engelska, italienska eller franska men samtidigt missar man viktiga saker om man inte kan det lokala språket. Man förstår till exempel inte lokala nyheter på TV, radio och i tidningar, man kan inte läsa räkningar och kontrakt och, kanske viktigast av allt, man kan inte komma in ordentligt i den lokala kulturen. Det sistnämnda fungerar på två sätt: att kunna språket innebär dels att man kan förstå hur spanjorerna uttrycker sig men också att man visar dem intresse och respekt för deras land. Om man efter fem år endast kan säga “hola” visar man att man inte bryr sig särskilt mycket om landet man vistas i, även om det naturligtvis inte bryter mot några lagar.

Så hur går man bäst tillväga för att lära sig spanska? Det finns många metoder och ibland får man experimentera lite för att komma fram till vad som passar en bäst. Medan vissa föredrar att sitta hemma med datorn, tycker andra bättre om att gå på kurser eller att anlita en privatlärare. Det finns fördelar och nackdelar med alla metoder; att sitta hemma med en app eller en onlinekurs innebär att man kan plugga när man vill, samtidigt som många tycker att det är svårt att motivera sig efter ett tag. En kurs innebär att man måste infinna sig på specifika tider, vilket kanske inte alltid passar, men man har möjlighet att öva med andra. En privatlärare kan skräddarsy lektionerna exakt efter dina behov men det brukar å andra sidan kosta mer.

Spanska är ett roligt och relativt lätt språk att lära sig. Ibland kan det dock gå lite snett då många ord liknar svenska eller engelska, men betyder något annat. En “vaso” är ett glas, “ultimamente” betyder nyligen och en “sensible” person är känslig.