Ambassader i Spanien

Som svensk bosatt i Spanien kan det vara bra att ha ambassader till hands. På så sätt kan man etablera en kontakt med en kunnig svensk diplomat om problem av olika slag dyker upp. Den här artikeln listar ambassader i Spanien.

Sveriges konsulat i Torrevieja

Den kanske viktigaste ambassaden för diplomatiska förbindelser mellan svenska staten och Spaniens regering. Genom diplomaterna representeras svenska statens åtaganden och intressen i Spanien. Det kan handla om import & export, migrationsärenden, ekonomiska frågor, gemensamma insatser, naturresurser samt mycket mer. Konsulatet kräver att tidsbokning sker, och öppettiderna kan variera. Diplomater jobbar ofta jour för att bistå folk i akuta ärenden. Torrevieja ligger strax öster om Murcia på den spanska östkusten. Orten är speciellt uppmärksammad för de fina badstränderna.

Sveriges ambassad i Madrid

Här jobbar såväl inhemsk som utsänd personal. Ambassadörens tilltalsnamn är Lars-Hjalmar Wide. Ambassaden är förlagd i Madrid eftersom att det är Spaniens huvudstad. Normen för ambassaders placering är att vara i länders huvudstäder och/eller största städer. Madrid är således inget undantag. Eftersom landet styrs från Madrid är det också den bästa orten för svenska politiker att resa till i olika ärenden. Att ambassaden är förlagd där har mestadels fördelar, det är förhållandevis enkelt att resa till Madrid oavsett var man befinner sig i Spanien.

Konsulat

Konsulaten kommer här i bokstavsordning: Barcelona, Bilbao, Cartagena, Jerez de la Frontera, La Coruña, Las Palmas de Gran Canaria, Málaga, Palma de Mallorca, Sevilla, Torrevieja och Valencia. Som svensk turist är det mest troligt att man besöker ön Mallorca, Kanarieöarna och Barcelona på fastlandet. Observera att om du exempelvis besöker Teneriffa så får du lov att åka båt till Gran Canaria för att besöka konsulatet där. Ett konsulat är en slags expedition eller mindre ambassad vars uppgifter inte är lika brådskande eller av stor magnitud.

Vad kan en ambassad göra?

  • Ge information
  • Bistå med juridisk expertis och hjälp
  • Försvara dina rättigheter
  • Fungera som en länk mellan dig och svenska staten/myndigheter
  • Hjälpa till med utlandsröstning